KAHVE YATIRIMI

28 Ocak 2008 Pazartesi

Markiz Pastanesi'ni devralarak adını duyuran Finli kahve zinciri Robert's, Türkiye'de 4 milyon dolar yatırımla bir kahve kavurma fabrikası kurmaya hazırlanıyor
SERKAN ARMAN
Birbiri ardına Türkiye'ye gelen yabancı kahve zincirleri, artık üretime de başlıyor. 2006 yılında Türkiye pazarına giren Finlandiyalı kahve zinciri Robert's Coffee, üretimini Türkiye'ye taşımaya hazırlanıyor. İskandinav ülkelerinde çok yaygın olan zincir, ilk olarak Türkiye'de 4 milyon dolarlık yatırımla bir gurme (özel) kahve kavurma fabrikası kuracak. Ancak asıl amaç, Finlandiya'daki tüm kavurma tesislerini bir süre sonra Türkiye'ye taşımak. Uzun yıllar Finlandiya'da yaşayan İzzet Günaydın tarafından Türkiye'ye getirilen Robert's Coffee, ünlü Markiz Pastanesi'ni devralmasıyla adını duyurmuştu. Bu yıl sonu 20 şubeye ulaşması beklenen zincir, yine yıl sonunda Türkiye'de üretime geçen ilk kahve zinciri unvanını da almaya hazırlanıyor. İzzet Günaydın, "Türkiye'de gurme kahve kavuran tesis yok. Komşu ülkeler de franchise alanımızda olduğu için kavurduğumuz kahveyi ihraç da edeceğiz. Asıl amaç tüm kavurma tesislerini Türkiye'ye taşımak. Şu an teşvik bölgelerinde arazi bakıyoruz. Robert's Coffee kavurma makinelerini yenileyecek. Boşa çıkan makineler ve Finli ustaları Türkiye'ye gelecek" diyor.
Telve'ler ısmarlanıyor
Zincirin sahibi Robert Paulig de, arazi incelemelerine katılmak için şubatta Türkiye'ye gelme kararı aldı.Öte yandan, Robert's Coffee'nin bir süre sonra operasyon merkezini de Türkiye'ye taşıyabileceği belirtiliyor. Yani, zincirin ticari kısmının Türkiye'den, üretim kısmının ise Finlandiya'dan yönetilmesi gündemde. Bu durumda, zincirin hangi ülkelere açılacağı ile ilgili kararları Türkiye merkezi verecek. Robert's Coffee'deki Türk rüzgârı kendini Türk kahvesiyle de hissettirecek. Şirket, dünyadaki tüm şubelerine Arçelik'in Telve makinesini ısmarlayarak Türk kahvesini mönüsüne katma hazırlığında. Kahveden şampuan ve selülit kremi gibi ürünler de üreten Robert's Coffee, bunları da yakında Türkiye'de satışa sunacak.

0 yorum: