Ataşehir'e Merkez Bankası piyangosu

14 Ocak 2008 Pazartesi

Ataşehir'e Merkez Bankası piyangosu
Merkez Bankası'nın İstanbul'daki adresi netlik kazanır kazanmaz, emlak piyasası hareketlendi. Haftasonu emlak ofislerini telefon yağmuruna tutarak 'satalım mı bekleyelim mi?' diye soran mal sahipleri fiyatları da artırdı.
Referans Gazetesi'nde Neşe Karanfil'in haberine göre, Ataşehir'e "finans merkezi" piyangosu vurdu. Ziraat, Halk ve Vakıfbank'ın ardından Merkez Bankası'nın da Ataşehir'e taşınacağının açıklanması bölgedeki gayrimenkul piyasasında ciddi bir hareketlilik yaşanmasına neden oldu. Bugüne kadar bu duyumu alan yatırımcıların gittiği emlakçıların kapısını kararın kamuoyuna açıklanmasından sonra vatandaşlar da çalmaya başladı. Haftasonu emlak ofislerini telefon yağmuruna tutan mal sahipleri "satalım mı bekleyelim mi?" diye sorarken, bölgenin değerleneceğini düşünerek yatırım amaçlı gayrimenkul almak isteyenler ise "Alalım mı, fiyatlar çok artar mı?" diye soruyor. Çünkü Halk Bankası'nın bin 200, Vakıfbank'ın bin, Ziraat Bankası'nın bin 500, Merkez Bankası'nın ise 2 bin 565 çalışanı var. Bu kuruluşların taşınması halinde aileleri ile birlikte Ataşehir'e gelecek olan çalışanlar, bölgede büyük bir hareketlilik yaratacak.
Metrekare fiyatları 2500 YTL'den başlıyor
Bölgede şu anda yeni bitmiş ya da inşaatı devam eden sosyal tesisli komplekslerin metrekare satış fiyatları 2500-3500 YTL, 8-10 yıllık site nitelikli yerlerin metrekare satış fiyatları 1750-2500 YTL, site özelliği taşımayan konutların metrekare satış fiyatları 1200-1500 YTL arasında değişiyor. Kiraların ise site nitelikli konutlarda metrekaresi 10-15 YTL, diğer binalarda 7-10 YTL civarında. Bu kurumların Ataşehir'e taşınacağının açıklanması ile birlikte ilk etapta satış fiyatlarında yüzde 15-30 arasında yaşanacağı ifade ediliyor. Hatta emlak ofislerinin verdiği bilgilere göre bazı mal sahipleri zam yapmaya başladı bile.
Yüzde 100 artış bekliyoruz
Yatırım fikri olanların Merkez Bankası'nın Ataşehir'e taşınacağı duyumunu birkaç ay öncesinden aldıklarını belirten Turyap Yönetim Kurulu Üyesi Başak Soner, "O bölgedeki ofislerimiz zaten bir süredir yatırım amaçlı gelenlerin bu yöndeki soruları ile karşılaşıyordu. Yani 'Merkez Bankası'nın geleceği söyleniyor, gelecek mi, ne dersiniz yatırım yapalım mı' şeklinde çok soran oluyordu. Bu sayı kararın resmen açıklanmasından sonra daha da arttı" diye konuştu.
Ataşehir'de konutların ticari binalara göre daha değerli olduğunu anlatan Soner, "Ancak bu karardan sonra ticari bina konusunda uzun zaman önce yatırım yapmış kişiler bunun ödülünü alacak. Çünkü konutlarda da değerlenme bekliyoruz ama özellikle ticari bina ve arsalarda daha ciddi bir değer olacak. Ayrıca Ataşehir'de modern sitelerin olduğu bölgenin dışında da değer kazanacak. Benim tahminim Merkez Bankası'na çok yakın taşınmazlarda değer artışı yüzde 100'ü bulacak" dedi.
Ataşehir bölgesinde gayrimenkul fiyatlarının 2006'dan bu yana yüzde 20 oranında gerilediğini anlatan Ataşehir Emlak Limited Şirketi Sahibi Hakan Aydın, Merkez Bankası'nın Ataşehir'e taşınacağı haberiyle bu gerilemenin durması ve yükselişe geçmesini beklediklerini söyledi. Aydın, "Merkez'in buraya taşınacağını açıklanmasından sonra arayıp 'İyi bir yatırım olur mu?' diye soran çok oldu. Bu nedenle talepte bir artış bekliyoruz. Özellikle Merkez Bankası ile ilgili proje açıklanıp, inşaatta başlarsa minimum yüzde 30 artış olacağını öngörüyoruz" diye konuştu.
Yakın bölgelerde de fiyatlar aratacak
Merkez Bankası, Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Vakıfbank genel müdürlüklerinin Ataşehir'e gelmesi ile bu bankaların genel müdürlüklerinde çalışanların konut ihtiyaçlarından ötürü, bölgede konut piyasasının hareketleneceği ifade eden Reha Medin Emlak Hizmetleri Genel Müdürü Nabi Cücük, özellikle kiraların artacağını düşündüğünü söyledi. Cücük, "Ataşehir'deki projelerin yanı sıra bölgeye yakın olan semtlerde de (Kozyatağı, Libadiye, Bulgurlu, Şerifali) konut piyasaları hareketlenecek, fiyatlar artacaktır" dedi. Bölgede yeni proje yapabiliriz
Merkez Bankası'nın taşınacağı bölgenin karşısındaki Uphill Court projesinin ortaklarından Süleyman Varlıbaşlar da finans merkezi Ataşehir projesinin bölgede ciddi bir hareketlilik yarattığını söyledi. Ataşehir'in zaten satışların iyi olduğu bir bölge olduğunu vurgulayan Varlıbaşlar şunları söyledi: "Birkaç aydır Merkez Bankası'nın buraya geleceği ve Ataşehir'in finans merkezi olacağı söyleniyordu. Bunu bilenler ve duyanlarda bizim kapımızı çalarak, ne yapalım diye soruyorlardı. Bunun resmi olarak açıklanmasından sonra arayıp soran daha da arttı. Bölgede uzun süredir fiyatlar çok artmamıştı. Bu açıklama ile ilk etapta yüzde 15'lik bir artış bekliyorum." Varlıbaşlar, arsa bulmaları halinde bölgede yeni projeler de yapabileceklerini söyledi.
Müşteri kararı duyunca fiyatı yükseltti
Batı Ataşehir'deki mal sahiplerinin fiyatlarını şimdiden artırmaya başladığını ifade eden Ataşehir Turyap Yetkilisi Kemal Aslan, "Geçen hafta konutu için 350 bin YTL isteyen bir müşterimiz kararın açıklanmasından hemen sonra bunu 380 bin YTL'ye çıkardı. Bunun gibi birkaç müşterimize daha rastladık. Çünkü yatırım amaçlı gelip soran sayısı çok arttı"dedi.
Mal sahibi strateji belirlemek için arıyor
Ataşehir'deki mal sahiplerinin bilgi almak için telefonlara sarıldığıın belirten Akademi Emlak Yöneticisi Sema Babalık Erdoğan, "Satalım mı satmayalım mı diye bize fikir soruyorlar. Çünkü Merkez Bankası'nın çalışanlarının aileleri ile birlikte buraya geleceğini düşünürsek ciddi bir hareketlilik olması kaçınılmaz. Bu da mutlaka fiyatlara yansıyacaktır" dedi.
Kaynak : Hürriyet

0 yorum: