2008'de 10 banka 13 bin kişiyi işe alacak

18 Ocak 2008 Cuma

Burcu ÖZÇELİK

Bankalar bu yıl da yeni şubeler açıp eleman almaya devam edecek. Garanti Bankası, Finansbank, Yapı Kredi, Akbank, HSBC, Fortis, Denizbank, TEB, Halkbank ve Citibank’tan oluşan 10 banka 2008 yılında toplam 665 şube açarak 13.074 kişiyi işe alacak. Böylece 9 bankanın şube sayısı 5.036’dan 5.701’e, çalışan sayısı da 106.200’den 119.274’e yükselecek.
Kendi elemanlarını kendileri yetiştiren bankalar, ağırlıklı olarak yeni mezun gençleri tercih edecekler. İşe alımlar yıl boyunca devam edecek.
GARANTİ 2.600
2007 yılı içerisinde 113 şube açan Garanti Bankası, yıl sonu itibariyle şube sayısını 600’e, çalışan sayısını ise 14.400’e çıkardı. 2008’de şube sayısını 750’ye çalışan sayısını da 17 bine ulaştırmayı hedefleyen Garanti Bankası 2008’de 2.600 kişiyi işe alacak. Banka, hızla genişleyen şube ağı için 2008 yılında da ağrılıklı olarak yeni açılacak şubelerine bireysel, KOBİ ve ticari bankacılık işkollarında şube içi satış pozisyonları için alım yapmayı hedefliyor. Ayrıca, deneyimsiz adayları da bünyesine katıp yetiştirme stratejisine uygun olarak müfettiş yardımcısı, yönetici adayı (management trainee - MT) pozisyonlarıyla şube kadroları için gişe asistanı ve çağrı merkezi müşteri temsilcisi pozisyonları alımları da yıl boyunca sürecek. Çalışanların yüzde 70’i yeni mezunlardan seçilecek.
İşe alım süreci: Yetkinlik bazlı değerlendirmelere ek olarak; deneyimsiz adaylarda üniversite mezunu olmak, en fazla 27 yaşında olmak, askerliği yapmış veya en az 1 yıl tecilli olmak temel kriterleri aranıyor. Bazı özellikli görevler için mezun olunan bölüm önemli olabiliyor, ancak üniversite ayrımı yapılmıyor. Deneyimli adaylarda ise en fazla 32 yaş ve deneyiminin talip olunan göreve uygunluğu baz alınıyor.
AKBANK 2.500
Akbank son bir yılda açılan 35 şube ile şube sayısını 700’e çalışan sayısını da 12.800’e çıkardı. İnsan Kaynaklarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Esra Bozkurt, Türkiye ekonomisinin istikrar ortamında büyümeye devam ettiği sürece şube sayısının da artacağını söylüyor: "Ancak verimlilik ve karlılık çok önemli. Şube açma kararlarının dikkatli verilmesi ve karlılık içinde büyümeye katkıda bulunması gerekiyor. Önümüzdeki dönemlerde, bankalar yüksek hız ve düşük maliyet sağlayan alternatif dağıtım kanallarına yatırım yapmayı sürdürecekler; müşteri ilişkisini geliştirmek ve müşteri sadakatini artırmak amacıyla da verimliliği göz ardı etmeden şube ağlarını genişletmeye devam edeceklerdir. 2008 yılında bireysel, küçük ve orta ölçekli müşteri potansiyeline sahip yerlerde şube açmaya devam edeceğiz." Bu yıl da her yıl olduğu gibi 2.500 civarında kişiyi işe alacak olan Akbank, 2007 yıl sonu itibariyle toplam 2.700 kişiyi işe başlattı. Akbank’ta işe başlayanların yüzde 85 ila yüzde 90’ını yeni mezunlar oluşturuyor. Banka bu yıl şubelerin yanı sıra Genel Müdürlük, çağrı merkezi gibi alternatif dağıtım kanalları, satış pazarlama ekipleri, destek birimleri ve merkezi olarak yürütülen operatif görevler için de alımlar yapacak.
İşe alım süreci: İşe alımlar tüm yıl boyunca devam ediyor. Adaylar önce yetkinlik bazlı mülakata alınıyor. Deneyimsiz eleman alımlarında ise psiko-teknik testler uygulanarak adayın derinlemesine tanınma imkanı doğuyor.
FORTİS 1.564
Türkiye genelinde toplam 268 şubeleri ve 4.975 çalışanları bulunuyor. Fortis, 2008 yılında 40 KredimBenim Şubesi ve 10 perakende şube açmayı ve buna bağlı olarak da 1.564 yeni çalışanı istihdam etmeyi planlıyor. Alınacak personelin yüzde 35’inin deneyimli, yüzde 65’inin ise yeni mezunlardan olmasını öngörülüyor.
İşe alım süreci: Mesleğe yeni başlayanların bankacılıkla ilgili bir bölümden mezun olmasını tercih ediliyor. Ama bu olmazsa olmaz bir koşul değil. İngilizce bilmesi de yine adaylarda aranan diğer bir özellik.
DENİZBANK 1.500
DenizBank’ın toplam 320 şubesi ve 6.800 çalışanı var. DenizBank, özellikle önem verdikleri tarım, turizm gibi sektörlerin ağırlıklı olduğu noktalar ve şehir merkezlerindeki şubeleşme stratejileri doğrultusunda 2008 yılında yaklaşık 80 şube açacak. Yeni şubelerde 1.500 kişinin istihdam edilmesi planlanıyor. İşe alınacakların yüzde 50’sini yeni mezunlar oluşturacak.
İşe alım süreci: İşe alımlar şube açılışları ve mevcut ihtiyaçlar kapsamında münferit ya da toplu alım şeklinde yapılacak. Bankacılık deneyimi gerektiren pozisyonlar için adayların konularında en az 2-3 yıllık deneyime sahip olmaları bekleniyor.
YAPI KREDİ 1.410
Yapı Kredi’nin Türkiye genelinde 673 şubesi ve 14 binden fazla çalışanı var. Önümüzdeki yıl boyunca şubeleşme faaliyetlerine yoğun bir şekilde devam edecek olan banka, 160 şube açıp, bu çerçevede 1.410 yeni personel işe alınacak. Yeni şube açılışlarına paralel olarak satış ekiplerine alımlar ağırlıklı olacak. Yapı Kredi yeni mezunları işe alıp, kurum içinde yetiştirmeyi tercih ettiğinden sadece bazı özel durumlarda başka kurumlarda çalışmış kişiler de işe alınacak. Yeni çalışanlara, özellikle yeni mezunlara işe girişlerinde bir temel bankacılık eğitimi veriliyor.
İşe alım süreci: Bankacılık ihtiyaçlarını karşılamak üzere üniversite veya bankacılık/sigortacılık yüksek okulları öncelikli olmak üzere; iyi eğitim almış, bankacılığı öğrenmek isteyen adayları tercih ediliyor. Toplu alımlar planlanarak, yoğun bir eğitim dönemi hazırlanıyor.
HSBC 1.200
HSBC 240 şubede 5.600 çalışanıyla faaliyet gösteriyor. 2008’de 80 şube açıp 1.200 kişiye iş imkanı sağlayacak HSBC, deneyimsiz eleman alımı ağırlıklı olup, özellikle cari hesaplar, satış /müşteri temsilcileri için işe alım yapacak.
İşe alım süreci: Banka, pozisyona göre değişkenlik göstermekle beraber, bankacılıkta uzmanlaşmayı kendine hedef edinmiş, kariyerine önem veren, iyi düzeyde İngilizce bilgisine sahip, girişimci, takım çalışmasına yatkın kişileri işe alacak.
FİNANSBANK 1.000
406 şubesi ve yaklaşık 9.100 personeli olan banka, 2008 yılında 80 şube açarak bin kişiyi daha işe almayı planlıyor. Açılacak şubelerinde gerek satış-pazarlama kadrolarına gerek operasyon kadrolarına yönelik alımlar yapılacak. 2007 yılında yeni alımların yüzde 75’ini yeni mezunların oluşturduğu Finansbank, bu yıl da ağırlıklı olarak teknik bilgisi banka tarafından kazandırılacak yeni mezun arayışında. Bankanın kendi yöneticileri kendi bünyesinden çıkarma oranı yüzde 92. O yüzden yeni mezunlara özel önem veriliyor. Yapılacak alımlar bir yıla yayılacak ama Genel Müdürlük için planlanan Management Trainee ve Müfettiş Yardımcısı alımları Nisan-Mayıs döneminde yapılacak.
İşe alım süreci: İlanlara yapılan başvurular ilgili pozisyonlar bazında değerlendirilip, uygun tüm başvurular pozisyonlarla göre değişiklik gösteren sınavlara davet ediliyor. Belirlenen normlara göre yapılan değerlendirme sonucunda başarılı olan adaylarla yetkinlik bazlı görüşmeler gerçekleştirilip, uygun adaylara iş teklifi yapılıyor.
HALK BANKASI 500
Halk Bankası’nın Aralık 2007 itibariyle 11.511 personeli ve 557 şubesi bulunuyor. Şu anda yeni şube açmayı planlamayan banka, büyüme hedefleri ve müşterilerin ihtiyaçları doğrultusunda şube organizasyonunu gözden geçirecek. Banka, 2008 yılının ilk çeyreğinde İstanbul Avrupa Yakası şubeleri için 500 kişilik alım yapacak.
İşe alım süreci: Halk Bankası’na katılacak banko görevlilerinin lise veya 2 yıllık yüksek okul mezunu olması, servis görevlisi ve uzman yardımcılarının ise 4 yıllık yüksek okul mezunu olma şartı aranıyor. Başvurular bankanın internet sitesinden yapılıyor.
TEB 500
2007 sonu itibariyle şube sayısı 273’e, çalışan sayı da 5.200’e çıktı. Banka 2008’de yurt genelinde 40 civarında şube açacak. Şubelerin operasyon ve satış kadroları için eleman alımı yapacak olan banka, yeni mezunları almaya önem veriyor. Her yıl yetenek havuzu kapsamında yaklaşık 150 yeni mezunu işe alıyorlar. Bunlardan 100’ü Satış Yetenek Havuzu kapsamında, 50’si ise Genel Müdürlük Yetenek Havuzu kapsamında işe alınıyor.
İşe alım süreci: Gelişime ve değişime açık, yenilikçi ve yaratıcı, özgüveni yüksek, güçlü iletişim yeteneğine sahip, takım çalışmasına yatkın, iyi eğitimli ve etik değerlere saygılı olmak işe alınacak adaylarda aranan temel özellik.
CITIBANK 300
Citibank’ın 57 şubesi ve 2.500’e yakın çalışanı var. 2008’de 25 şube açmayı planlayan banka yaklaşık 300 kişi istihdam edecek. Bireysel bankacılık için öncelikle satış elemanları, ticari bankacılık için ise öncelikle müşteri temsilcileri istihdam etmeyi planlayan banka, destek birimlerinde de işe alımlar yapacak. Citibank, işe alımlarda büyük çoğunlukla tecrübeli elemanlara öncelik verecek. Bireysel ve ticari bankacılık için ilk etapta kıdemli müşteri temsilcisi ve müşteri temsilcileri, veznede görev alacak elemanlar, şube destek elemanları, şube yöneticisi ve kredi satış elemanları işe alınacak.
İşe alım süreci: İşe alımlar yıl boyunca devam ediyor. Pozisyonun ihtiyacına göre değişmekle birlikte yönetim kadrosu ve İK yöneticileri, birkaç aşamalı mülakat yöntemi ile adayları değerlendiriyor. Yetkinlik bazlı mülakat yapılıyor.
Kaynak: Hürriyet İK

1 yorum:

bahtsızzzz dedi ki...

ya bu bankalara kaç kişi alınacağı bellide bide tarih verseniz