Türkiye’ye Uygun 55 Orjinal İş Fırsatı
Yüzde 100 geri dönüşümlü pet şişe üretmek ister misiniz? Peki asit oranı düşük şarap üretebileceğiniz cihaza ne dersiniz? Sadece 1 dakikada 7 ağaçtaki meyvelerin tamamını toplayabilen bir hasat makineniz olsa ne güzel olurdu değil mi? İkinci kez kullanılmayı kesinlikle engelleyen bir enjektör üretip pazarda fark yaratmak istemez misiniz? Ya 3 boyutlu kumaşlarla tekstil sektöründe çığır açacak ürünler geliştirebilseydiniz?...
Evet, bu projelerin hiç biri Türkiye’de henüz denenmedi. Hepsi orijinal ve girişimci-yatırımcı bekliyor. Peki proje sahiplerine nasıl ulaşacaksınız? İşte bu noktada, Para Dergisindeki “Proje Pazarı” köşesinin içerik saplayıcısı konumundaki IRC-EGE devreye giriyor. Ege Üniversitesi Bilim Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (EBİLTEM) bünyesinde faaliyet gösteren IRC-Ege bu ilginç projelerden yararlanmak isteyenlere aracı oluyor. Üstelik hiçbir ücret talep etmeden…
Depreme Karşı Yunan Taktiği
Ülkemizde depremlerden geriye pek çok hasarlı bina kaldı. Bunlar arasında büyük can kayıplarına neden olabilecek okul ve hastane gibi yüzlerce kamu binası da var. Gerçi bunların bir kısmı için tedbir alındı. Ancak diğerlerinin depreme dayanıp dayanamayacağı hala tartışma konusu. Deprem uzmanları ve konuyla ilgili şirketlerin uyarıları genelde sözde kalıyor.
İşte bu konuda ilginç bir çözüm önerisi komşumuz Yunanistan’dan geliyor. Yunanlı inşaat şirketi Marneris pantentini aldığı Parsant metoduyla hasarlı binalar için kesin çözümü bulduğunu iddia ediyor. Marneris’in sahibi John Marneris, Parsant metoduyla geliştirilen koruyucu panellerin binaları depreme karşı güçlendirdiğini söylüyor. Ardından da sistemin ayrıntılarını şöyle anlatıyor. “Hasar görmüş binaları bile güçlendirebilen koruyucu panellerimiz kafesleme yöntemiyle sismik kuvveti emerek etkisiz hale getiriyor. Yapıda deprem sırasında oluşan gücün doğrudan etkili olduğu bölgelerdeki emilimini sağlıyor.”
Parsant metodu koruyucu panellerle binaları adeta koruma altına alıyor. Söz konusu panellerin eni 25 santimetre boyu ise 3 metreye kadar çıkabiliyor. Kafesler binaya göre farklılıklar göstermekle birlikte, en büyüğü 5 santimetre çapındaki vidalarla cepheye yerleştiriyor.İki çelik arasına beton dökülmesiyle oluşturulan paneller o bölgede deprem sırasında oluşacak gücü etkisiz hale getiriyor.
Tüm betonarme binalarda kullanılabilen sistem binalar birbirinden tamamen ayrılmışsa daha iyi sonuç veriyor. Ancak hasarlı binalarıda rahatlıkla güçlendirebiliyor. Kurulum süresi örnegin 6 katl bina için 3 ayı buluyor. Bunun maliyeti ise 250 bin Euro civarında. Yunanlı şirket söz konusu yöntemi Türkiye’de uygulayacak firma arıyor.
Titreşim Sistemiyle Su Temizliği
İsveç’te faaliyet gösteren bir KOBİ, yeni bir su temizleme teknolojisi geliştirdi. Bu teknolojinin bir çok açıdan üstün özelliklere sahip olduğu belirtiliyor. Örneğin, normal su arıtmalarında olduğu gibi kimyasal katkı maddeleri değil, elektromanyetik titreşimler kullanılıyor. Ayrıca çok özel bir filtre sistemi var. Suyu tehlikeli bir etken bırakmadan dezenfekte edebiliyor. Bakteri , virüs, mikrop ve de niz yosunlarını etkili bir şekilde temizliyor. Bu teknoloji sayesinde her türlü su rahatlıkla temizlenip dezenfekte edilebiliyor. Örneğin içme suyu umumi sular havuz suları ve kaplıca suları gibi her çeşit su arıtılabiliyor.
Bu yeni teknolojinin endüstriyel alanlarda değişik şekillerde kullanım imkanları da var. Örneğin bu metodla sıvı yalar artık sulardan ayrıştırılabiliyor. Geliştirdiği bu su temizleme teknolojisini pazarlamak isteyen İsveçli şirket Türkiye’de distribütör arıyor. Ortak yatırım teknik iş birliği yada lisans devir anlaşmalarına da açık.
Dakikada 7 Ağacın Meyvesini Topluyor
Almanyalı bir şirket elma , vişne ve erik hasadı için yeni bir makine geliştirdi. Söz konusu makine ağaca yanlamasına sürülüyor ve tek kişi tarafından kullanılabiliyor. Sarsma-sallama ve yakalama-toplama fonksiyonları var. Sallama fonksiyonu özel bir mekanizma aracılığıyla elektro-hidrolik olarak kumanda ediliyor. Toplamada ise kanvas kaplamalı toplama perdesi meyvelerin yere düşmesini önlemek amacıyla ağaca doğru uzatılıyor ve ağaç sallanıyor. Meyveler, bu toplama perdesinde ki özel yapım bir kanaldan geçerek bant konveyöre geliyor. Konveyörden bir yürüyen bant ve işleme bölümüne dökülen meyveler, yan şeritte ilerlemekte olan konteynır aracına aktarılıyor.
Cihazın performansı oldukça yüksek. Maksimum 4 metre boyundaki 7 ağacın meyvesini 1 dakikada toplayabiliyor. Makine alman ulaştırma bakanlığından onayı almış. Alman şirket bu makinenin satışını yapabilecek firmalar arıyor.
Kullanıldıktan Sonra Açılmayan Şırınga
Danimarka’da faaliyet gösteren bir şirket ikinci kez kullanıma kesinlikle imkan vermeyen yeni bir şırınga geliştirdi. Üzerinde özel bir kitleme sistemi bulunan bu şırınga kendi kendini otomatik olarak kullanılamaz hale getiriyor. Sistem şu şekilde çalışıyor: Piston itildikçe pistonun üzerinde ki küçük disk şırınganın sonuna geliyor ve bir mekanizma tarafından otomatik olarak kilitleniyor. Kilidi açmak için yukarı doğru uygulanan herhangi bir kuvvet pistonu ve ucundaki küçük diski kıracağından bir daha kullanılamaz hale getiriyor.Bu yeni ürün uluslar arası tüm standartlara uygun olarak üretilmiş ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından da onaylanmış.
Danimarkalı şirket bu güvenli şırıngayı kendi ülke ve bölgesinde üretecek firmalar arıyor. Halihazırda şırınga üreten şirketlerle işbirliği yapılacak. Bu teknoloji hakkında detaylı bilgi verilecek ve eski teknoloji yerine daha güvenli olan bu ürünü üretmeleri konusunda işbirliği yapılacak. Danimarkalı şirket, özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde üretim yapmaya istekli.
Bilgisayarlı Dokunmadan Çalışan Lavabo
Almanyada faaliyet gösteren bir şirket, üstün özelliklere sahip yeni bir lavabo geliştirdi. Seramikten yapılan lavabonun tek parçadan oluşan bir musluğu var. Üzerinde iki optik algılayıcı var ve bunlar bilgisayara bağlı. İşte bu sayede örneğin kullanıcının elinin musluğa göre konumuna bağlı olarak sıcak ve soğuk olabiliyor. Zaman kontrollü açma kapama modu var. Yani lavabonun dilediğiniz saatlerde kullanılmasını sağlayabilirsiniz. Kullanıcı istatistiklerini kaydedip, bağlı olduğu bilgisayara otomatik olarak arıza raporu gönderebiliyor. Lavabonun halka açık yerlerde, işyerlerinde ve evlerde kullanım imkanı var. Geliştirdiği bu yeni ürün için patent alan Alman şirketi, üretim ya da satış amaçlı ticari işbirlikleri yapacak.
İtalya’da faaliyet gösteren bir tekstil şirketi, üç katmandan oluşan üç boyutlu tekstil ürünleri geliştirdi. İtalyan şirket, bu ürünler için Türkiye’de distribütör ya da fason üretim yapabilecek partnerler arıyor. Bu sistemi birlikte geliştirecek ve tasarlayacak uzmanlarla işbirliği tekliflerine de açık...
Bu yeni kumaş, iç ve dış giyimde kullanılabiliyor. Farklı katmanlardan oluşan kumaş üstün özelliklere sahip. Yüksek derecede yalıtım ve rahatlık sağlayabiliyor. Örneğin, sıcak-soğuk geçişini azaltarak terlemeyi büyük ölçüde engelliyor. Kumaşa metalik tekstil yapısı kazandırılarak, farklı uygulama alanları da bulunmuş. Bu kumaşlarla örneğin, elektrikle çalışan radyatör üretilebiliyor. Boru şeklinde şişirilebilen bu kumaşların farklı cihazlarda da kulanım imkanı olduğu belirtiliyor.
İçki Asidini Düşüren Cihaz
İspanya hükümetine bağlı bir araştırma kuruluşu, alkollü içki ve yiyecek endüstrisi için asit azaltıcı bir cihaz geliştirdi. Paslanmaz çelikten yapılan iki bölmeden oluşan cihaz, çok hızlı çalışıyor. Çalışma prensibi ise özetle seçici membran teknolojisine dayanıyor. Hiçbir kimyasal ekleme yapma dan asiditeyi yüzde 25 oranında düşüren cihaz, bunu yaparken içecek içindeki diğer bileşiklerin konsantrasyonunu değiştirmiyor. Özellikle şarap üreticilerine önerilen cihazı piyasaya sürecek üreticiler aranıyor.
Yüzde 100 Geri Dönüşümlü Pet Şişe
Bir İtalyan şirketi, özellikle maden suyu ve benzeri içeceklerin ambalajlanmasına yönelik; yüzde 100 geri dönüştürülebilen pet plastik şişe geliştirdi. Kapak da dahil tüm şişenin aynı materyalden yapıldığı bu buluşta, kağıt etiketlerin yerine de yüzey deformasyonu yöntemiyle lazer baskılı etiket kullanılıyor. Bu sayede yapıştırıcı, kağıt, mürekkep ve boya ihtiyacı ortadan kaldırılıyor. Lazer baskılı etikette tüketiciye yönelik yazılan tüm bilgilerin yanı sıra boya, serigraf ve benzerleri uygulamalar yapılabiliyor.
Şişeler depolamayı kolaylaştıracak şekilde istiflenebilme özelliğine de sahip. Paketleme alanında, Avrupa Birliği yasalarında ve ulusal direktiflerde öngörülen en iddialı ekolojik, çevresel ve eko denge beklentilerini tamamen karşılıyor. İtalyan şirketi, patentini aldığı ve saha testlerini başarıyla tamamladığı bu yeni teknolojiyle üretim yapacak şirketlerle görüşecek. Şişeleme ve içecek sektöründe faaliyet gösteren şirketler tercih edilecek.
Perde Duvar Sistemi
30 yıllık deneyime sahip İrlandalı bir dış cephe uzmanı, alanında yepyeni bir teknoloji geliştirdi. Özel cilalı perde duvar cephelerinin imalat ve montajına imkan sağlayan ve patenti alınan bu ileri sistem, mekanik olarak bir araya getirilmiş ve yapısal bütünlük oluşturan alüminyum bir yapıyla çerçevelenmiş. Sistem, uzman kullanımına yönelik işletim yazılımları (CAD entegre çizim programları) ve modüler bina inşaatı uygulamalarında kullanılabiliyor. Sistemin en büyük avantajlarından biri hafif olması.
Duvar cepheleri binanın ana yapısına bağlandığı zaman bağımsız olarak kendi kendini taşıyabilmesi hayati önem taşıyor. Çünkü bir perde duvar, binanın inşaatının görünen kısmının aşağı yukarı yüzde 2S’ine denk geliyor. Kapsamlı bir şekilde dizayn edilen söz konusu dış cephe sistemi bütünüyle test edilmiş. Avrupa Birliği standartlarına uygun olduğu da Bath Üniversitesi’ndeki CWCT (Pencere ve Kaplama Teknolojileri Merkezi) tarafından sertifikalandırılmış. İrlandalı şirket, dış cephe ya da perde duvar sektöründe faaliyet gösteren firmalarla işbirliği yapacak.
Sudaki Yağı Ayıran Cihaz
Polonya’da faaliyet gösteren bir şirket, su yüzeyinden yağları ve diğer hidrokarbon sıvıları ayrıştırmak üzere bir cihaz geliştirdi. Patenti alınan bu cihaz, makine endüstrisinde kullanılan tüm sıvıların aletlerden temizlenmesinde ve yağ türevi lekelerin giderilmesinde kullanılıyor. Paslanmaz çelikten yapılan cihaz, patlama tehlikesi olan yerlerde bile kullanılabiliyor. Polonyalı şirket, satış anlaşmaları yapabileceği firmalar arıyor.
Cerrahi Alet Kullanabilen Robot
İspanyol üniversitesinden araştırmacı bir grup, cerrahi asistan gibi hareket edebilen robot geliştirdi. Henüz piyasada benzer çözüm üretebilen başka bir alet olmadığı vurgulanıyor. Söz konusu robot, farklı kişilerin konuşmalarını ayırt edebiliyor. Konuşanın telaffuz ettiği kelimeleri tanımlayıp, ameliyat esnasında gerekli olan aletleri alıp verebiliyor. Ameliyat esnasında cerrahın ihtiyaç duyabileceği aletler tablaya yerleştiriliyor. Ses kumandası aletin algılayabileceği açıklığa yerleştiriliyor. Cerrah o anda ihtiyaç duyduğu aletin adını söylüyor. İşitsel sinyaller uygun devrelerle çeşitli mikrofonlar tarafından bilgisayar ortamına aktarılıyor. Seli komut sistemin ses tanıma merkezi tarafından yorumlanıyor. Bu sayede cihaz, ifade edilenleri ve söylenen komutları algılıyor.
Ses ve görüntü analizlerini yapan cihaz, koordinatları (x, y, z) hesaplıyor. Bu koordinatlar robot kola iletiliyor. Kol istenen ekipmanı alarak cerraha teslim ediyor... Araştırmacı grup, hastane ve kamu yararına hizmet veren şirketlerle lisans anlaşması ya da üretime dönük ticari anlaşmalar yapacak.
Tasarruflu Sifon
Tuvaletlerde her sifon çekmede 6-15 litre arasında değişen miktarlarda su kullanılıyor. Hatta yarım fışkırtmalı su tasarruf sistemlerinde bile arzu edilen miktarlarda su tasarrufu sağlanamıyor. İşte bu noktadan hareket eden bir İngiliz mucit, tuvalet temizleme esnasında gerekli su miktarını yüzde 50 azaltan yeni bir klozet geliştirdi. Patenti alınan bu sistem, etkili tuvalet temizliği için gerekli su miktarını 4 litrenin de altına indiriyor. İngiliz mucit, mevcut rezervuarlarda küçük değişiklikler yaparak geliştirdiği bu sistem için Türkiye’de distribütör ya da üretim yapabilecek partnerler arıyor.
İki Devreli Hava Soğutma Sistemi
İspanya’da faaliyet gösteren şirket, farklı elektrikli cihazlara ve elektrik motorlarına uygulanabilen yeni bir havayla soğutma teknolojisi geliştirdi. Söz konusu sistem iki devreden oluşuyor. İlk devrede, makinenin iç kısımlarıyla temas halinde olan hava var. Buradaki hava ikinci devreye (kısım) iletiliyor. Burada havanın dahil olmasıyla makinenin ya da cihazın soğutması sağlanıyor. Bu yeni sistem, klasik soğutucu sistemlerine kıyasla daha iyi sonuçlar sağlıyor. Kullanıcının ihtiyaçları göz önünde bulundurarak, işlemi isteğe göre düzenlenebiliyor.
Bu çözümü uygulamak için, karışık sistemli yapılar geliştirmeye gerek yok. Çevre dostu olan sistemde, diğer soğutma sistemlerinde görülebilen sızıntı sorunları yaşanmıyor. Ayrıca, farklı elektrik donanımları içeren elektrikli makinelerin ve motorların etkinliğini artırıyor.
Cep Telefonu İçin Hava Koruma Ekranı
Romanyalı bir şirket insan sağlığına ararlı elektromanyetik dalgalara karşı koruyucu ekran geliştirdi. Bu ekranın iki aktif katmanı var. Birinci katman baryum ferrit kristallerinden oluşuyor ve elektriksel geçirgenliği azaltıyor. İkinci katman ise elektro manyetik alanlar için inhibitör rol oynayan alüminyum kristallerinden oluşuyor. İki tabaka yüzde 0,4 oranında polivinil malzemeyle birleştirilmiş.
Koruma ekranı televizyon ceptelefonu ve diğer bazı elektrikli eşyalardan kaynaklanan elektromanyetik dalgalara karşı insan vücudunu koruyor. Romanyalı şirket üretime dönük işbirliği arayışı içinde. Teknolojinin daha ağırlıklı alanlarda kullanılması için ortak çalışmaya da açık.
Kaynak: Para Dergisi
Türkiye’ye Uygun 55 Orjinal İş Fırsatı!!
12 Aralık 2007 Çarşamba
Gönderen pazarlamadaöncü zaman: 12/12/2007
Etiketler: İş Fırsatları
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder