Rekor kırdık ama kâr yok

29 Aralık 2007 Cumartesi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, geride bırakmaya hazırlandığımız 2007 yılını değerlendirdi.
Satıcı, Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve genel seçimler nedeniyle üretim ve ihracatın siyasetin gölgesinde kaldığı 2007'nin, ekonomi için “kayıp bir yıl” olduğunu söyledi. Bunun ağır bedelini ödemenin üretici kesime düştüğünü, sıkıntıların üzerinin örtüldüğünü, görmezlikten gelindiğini ya da görülemediğini ifade eden Satıcı, şöyle konuştu:
“Sonuçta 2007 üreticilerimiz, ihracatçılarımız için rekorlarla dolu bir yıl olmasına rağmen karlılık açısından çok zor, sıkıntılı bir yıl oldu. Biz maalesef 2007 yılında da 2006, 2005, 2004 ve 2003'te olduğu gibi rekorlarımızla övünebildik, ancak karlılığımızla övünemedik. İsterdik ki 2007 yılında sadece rekorlarımızla değil 3, 6 aylık ya da 1 yıllık açıkladığımız bilançolarda yüksek kar rakamlarını kamuoyuna duyuralım. Çünkü gerçek zenginleşmenin, güçlenmenin, büyümenin ana yolu üretim ve ihracat. Buna olan inancımızla bu işleri zaten sürükleyip götürüyoruz. Biz er ya da geç Türkiye'nin aklını başına alacağını üretimle, ihracatla, sürdürülebilir büyümeyi gerçekleştirip Türk milletini zenginleştirme yolunda adımlarını bir üretici rasyonelliğiyle vizyongerçekleştireceğini düşünüyorum.”
“YILI 107 MİLYAR DOLAR İHRACATLA KAPATACAĞIZ
Satıcı, Türkiye'nin ihracatta yine rekorlarla dolu bir yılı geride bıraktığını, hatta hedeflerin aşıldığını vurgulayarak, şöyle devam etti:
“Biz, sene başında 100 milyar dolarlık bir ihracat taahhüdüyle yola çıktık. Yılı, hedefin üzerinde 107 milyar dolar civarında ihracatla kapatacağız. Biz her zaman olduğu gibi koyduğumuz hedefi, yukarıya doğru yüzde 3, 5, 7 civarında artırarak pozitif yönde tamamlıyoruz. Herkesin de koyduğu hedefleri tutturulabilir biçimde koyması, koyduğu hedeflerle üreticilere artık bedel ödetmemesini tavsiye ediyoruz. Önümüzdeki günlerde bunu daha sık konuşacağız, ama enflasyonla ilgili sonuçlar da açıklandığında yine biz Merkez Bankası'ndan (MB) herhalde yüzde 4-5'lik bir alacaklı duruma geçeceğiz.
NAPOLYON ÖRNEĞİ VERDİ
Satıcı, özellikle yüksek faizin, yeni yatırımların önünü kapattığını, düşük kur politikasının da Türk üreticilerini uluslararası piyasalarda rekabetçilikten kopardığını, uzaklaştırdığını ısrarla anons ettiklerini ifade ederek, şunları kaydetti:
“Bunları bazıları görmezden ve duymazdan geliyor. Bu, son derece yanlış. Bundan ne kadar kaçarsanız kaçın, bu sizi eninde sonunda gelip yakalayacak. Bu, şöyle bir noktaya getirdi bizi; artık, kavgada yumruk sayılmaz durumunda. Öyle sıkıntılı durumlar ki Napolyon Vaterloo Savaşı sırasında bakmış cephe zorlanıyor, cepheden iyi sesler gelmiyor. Atlamış atına gitmiş cepheye, çağırmış komutanları 'Ne oluyor' demiş. Demişler ki “Efendim 3 tane büyük problemimiz var. Birincisi barutumuz bitti. Gerisini saymaya gerek yok'.
Bu kadar yüksek faizin olduğu bir ortamda bu düşük kur politikasıyla zaten üretici, ihracatçı o kadar büyük zamlar ödedi ki... Eğer bundan 5 yıl önce dolar 1,70 civarındaysa bugün 1,15 civarındaysa Türk üreticileri dolar bazında yüzde 80 zam ödemiş durumdalar ve bu uluslararası rekabetçiliği hiç tanımayan, görmeyen bir aklın göremeyeceği bir durum.”

0 yorum: