Çin’de Haziran ayında parlamentodan geçen ve yılbaşında yürürlüğe girecek olan yeni çalışma sözleşmesi yasası şirketlerin üretim maliyetleri üzerinde baskı yaratarak ucuz emek cenneti olma avantajını kaybetmesine yol açabilir. Yeni yasa 10 yıl ya da 2 sözleşme dönemi boyunca çalışanlara açık uçlu sözleşme hakkı getiriyor. Şirketlerin emeklilik ve sigorta fonlarına yaptıkları ödemeler artırılıyor. Ayrıca şirketlere kovdukları personele çalıştıkları her yıl için bir aylık maaşı kadar tazminat ödeme yükümlülüğü getiriliyor.
Güney Çin’deki Dongguan bölgesinde üretim yapan Tayvanlı işadamı Hsieh Ching-yuan "Buradaki en büyük avantaj ucuz emekti ancak artık bu değişecek" dedi. Shenzhen merkezli yatırım danışmanlığı şirketi Jinghua China’nın Genel Müdürü Calvin Chang’e göre yeni yasa gelecek yıl iş gücü maliyetini yüzde 8 artıracak ve pek çok şirketin üretimini Vietnam gibi ülkelere kaydırmasına neden olacak. Deloitte & Touche’un Çin’deki vergi danışmanı Tseng Wen-hsiung yeni çalışma sözleşmesi yasasının işletme maliyetlerini artıracağını dile getirdi.
İyi İşverene Sadakat Devri
Deutsche Bank’ın Çin’deki başekonomisti Jun Ma yeni yasanın zaman için çalışma alanındaki anlaşmazlıkları azaltacağını ve işçilerin iyi işverenlere daha sadık olacağını belirtti. Çin’de çok sayıda şirket çalışanlarıyla var olan sözleşmeleri uzatmayıp yeni eleman alımlarıyla uzun süre çalışanlara daha fazla maaş ödememe yolunu seçiyor. Çoğu zaman da 7 yıldan uzun çalışanların gönüllü olarak istifa edip işlerine yeniden başvurmaları bekleniyor.Öte yandan Çin’de son dönemlerde işgücünün milli gelirdeki payı düşerken sermayenin payı da sürekli yükseliyor. Düşük faiz oranları, yatırımı ve verimliliği artırma politikaları bu süreci hızlandırıyor. Bazı uzmanlara göre hükümetin bu politikayı izleme amaçlarından biri de bazı sektörlerde konsolidasyonu hızlandırmak istemesi.
Kaynak:Referans Gazetesi
Kobifinans
0 yorum:
Yorum Gönder